Formació

Benvingudes i benvinguts a la secció de formació. 
Exercir el paper de pares i mares hui en dia no és fàcil, si més no, all llarg de la tasca educativa de les famílies poden sorgir dubtes, negacions o il·lusions a compartir.
Les activitats formatives que s'oferixen des de l'AMPA són activitats dirigides als pares i mares, algunes amb xiquets i xiquetes inclosos, que pretenen servir d'ajuda en alguns temes en els que cal orientació, reforç o acompanyament en la llavor educadora de la família.
Sempre s'intenta treballar amb una metodologia el més activa i participativa possible que siga capaç de promoure el protagonisme de les famílies assistents als tallers i cursos.
Les línies de treball són dues:
- Formació on-line amb difusió periòdica de vídeos i articles d'interés a tots els pares i mares.
- Formació presencial amb l'organització de tallers, jornades o cursos d'interés.
Aquests temes cal que siguen del vostre interés i sobre els quals trobeu inquietuds. És per això que si teniu especial interés en què es tracte algun tema en concret, fes-nos arribar la teua suggerència!
Igualment si tens interés en compartir algun vídeo o enllaç que puga ser d'interés a la resta de comunitat educativa, també pots fer-nos-el arribar.

Vos esperem!

CURS 2018-2019

Per al present curs 2018-19 la proposta formativa per a les famílies és la que s’indica a la següent taula.

Algunes de les activitats proposades es realitzaran conjuntament amb els xiquets/xiquetes (marcades amb *).

Títol
Data aproximada i horari
Observacions
I Taller diversitat sexual
6/11/2018 (16,30h)
A càrrec de CCOO
Xarrada alimentació saludable: idees esmorzars saludables
9/11/2018
(15,00h)
A càrrec de Marta Albero                        Nutricionista                
Taller salut bucadental*
28/11/2018
(16,30h)
A càrrec de la Unitat d’Odontologia Pediàtrica de la Conselleria de Sanitat
Formació familiar sobre mascotes*
25/01/2019
(16,30h)
A càrrec de l’associació LUZ VERDE i amb la participació de les famílies aportant les seues mascotes i explicant les cures que hi precisen
Formació familiar sobre motivació i tècniques d'estudi
01/02/2019 (15,00)
A càrrec de FAMPA
                    
Formació familiar sobre prevenció i diagnòstic precoç de problemes visuals
15/02/2019 (15,00)
A càrrec d’Ana Honrubia
Activitat familiar sobre reciclatge/consum responsable de plàstics*
29/03/2019 (16,30h)
Visita a l’Ecoparc Portàtil de la Diputació i que xiquets/es i famílies el pogueren visitar i resoldre dubtes relacionats amb el reciclatge. També s’intentarà aconseguir una xerrada per tal de conscienciar sobre el consum responsable de plàstics
II Taller diversitat sexual
10/05/2019 (16,30h)
A càrrec de CCOO
Xarrada sobre com fomentar l’autocontrol i la tolerància a la frustració
31/05/2019 (15h)
A càrrec de FAMPA



XARRADA CONSCIENCIACIÓ ANIMAL

El passat 25 de gener vingueren de la protectora DONA'M LA PATETA i de l'associació protectora felina MÉS QUE GATS, esta última recentment creada i d'ací de Castelló, a parlar-nos sobre la responsabilitat que suposa tindre una mascota.
Moltes gràcies per la llavor desinteressada que hi realitzeu.

AFA SEVERÍ TORRES



TALLER SALUT BUCODENTAL

El passat 28 de novembre va tindre lloc un taller de salut bucodental al Severí, al que van acudir majors i menuts per tal de practicar i reforçar les tècniques d’higiene bucodental (revelat de placa i raspallat de dents) entre els més menuts.



Fou un taller interessant on aprenguérem a realitzar el revelat de placa cassolà per tal de facilitar l’aprenentatge de la tècnica del raspallat dels nostres menuts i menudes.

Gràcies a totes i tots els participants. 




XARRADA ESMORZARS SALUDABLES

El passat dia 9 de novembre de 2018 tinguérem l'oportunitat de resoldre tots aquells dubtes que ens sobrevenen freqüentment a les famílies a l'hora de preparar l'esmorzar de les notres menudes i menuts. Per a això gaudírem de la companyia de la nutricionista Marta Albero que ens va proporcionar un decàleg en el que basar-se per tal de preparar esmorzars saludables. Vos adjuntem el decàleg que segur que serà del vostre interés: Decàleg dels esmorzars saludables










TALLER DE DIVERSITAT SEXUAL
El dimarts dia 6 de novembre de 2018 les famílies del Severí puguérem gaudir d’un ratet de tertúlia-col·loqui amb Isabel Descals de la Federació d’Ensenyament del sindicat  CCOO sobre el tema de la diversitat sexual i el seu ampli ventall de possibilitats, així de com afrontar els dubtes relacionats amb aquest tema en l’educació dels nostres filles i filles.
Fou un taller molt interessant!!









________________________________________________________________________________

CURS 2016-2017

POLLS
Dos estudiants d'Infermeria de la Universitat de València ens han explicat el dia de hui, 3 de maig de 2017, com saber si els nostres fills i filles tenen la temuda infestació per polls que tant temem. 

També s'ha tractat el tema de la importància de la vigilància sistemàtica dels caps dels xiquets i xiquetes i com actuar en cas de confirmar la seua existència. 

Durant esta intervenció s'ha fet èmfasi en la necessitat d'actuar de forma coordinada les famílies en cas de detectar-se casos d'alumnes afectats, de manera que s'evite la seua transmissió, del contrari el problema no s'acaba mai d'erradicar. És per això que quan els mestres ens informen de la conveniència de l'exploració dels caps dels nostres menuts i menudes en un moment donat, resulta fonamental la col.laboració de les famílies. 
Les persones assistents han tingut l'oportunitat d'exposar les seues experiències i plantejar els seus dubtes, de manera que ha sigut una experiència enriquidora tant per als assitents com per als estudiants. 

En definitiva, la pedicul.losi és un problema de totes i tots! 

No s'ha de baixar la guàrdia!!




PATI VIU
El passat 5 d'abril una representació de famílies del CEIP Martínez Valls d'Ontinyent visitaren el nostre centre per explicar-nos el seu projecte Pacti Actiu. Un projecte on estan repensant els seus patis com a espais educatius, més propers a la natura i més en línia a les necessitats del segle XXI. En síntesi el que es combina és un apropament als elements més naturals (arbres, vegetació, troncs, arena, aigua, ...), que siguen neutres,  que siguen segurs i que desenvoulpen la creativitat i la imaginació dels xiquets i les xiquetes. Un procés molt interessant i on està implicada tota la comunitat educativa. Pensem que és un bon moment per repensar també els patis del Severí.


MÚSICA EN FAMÍLIA
Taller de batukada per a famílies.


XARRADA SOBRE PROBLEMES RESPIRATORIS

El Severí ha organitzat una xarrada informativa el dia 25 de gener sobre els problemes respiratoris en la infantesa
i les anomenades teràpies alternatives, centrant-se en particular en l’homeopatia.
Esta activitat s’enquadra en l’Escola per a Famílies que oferix l’AMPA del mateix i la línia d’actuació del centre sobre educació per a la salut.
Les persones assistents han manifestat la seua satisfacció per haver assistit a l’activitat i proposen tractar per a un futur temes sobre alimentació i nutrició.

En Vva. Castelló a 25 de gener

AMPA



SESSIÓ FORMATIVA I COL·LOQUI SOBRE ELS DEURES.
Ací teniu un resum del que va ser l'activitat de formació duta a terme durant el primer trimestre al voltant de la qüestió dels deures:

REFLEXIÓ SOBRE ELS DEURES AL CEIP SEVERÍ TORRES
Amb motiu de la convocatòria per part de CEAPA (Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares) de la campanya «Novembre 2016: caps de setmana sense deures», l’AMPA del CEIP Severí Torres va decidir encetar un espai de diàleg i de reflexió obert a la comunitat educativa del centre. El primer pas va ser passar una consulta a les famílies i als docents per conéixer la realitat dels deures en el nostre centre tenint en compte totes les parts implicades. S’han arreplegat 36 qüestionaris de les famílies i 6 del professorat.
Del qüestionari de les famílies es desprén que:
  • Un 66% de l’alumnat porta deures a casa tots els dies.
  • Un 42% de l’alumnat dedica al voltant d’una hora diària a fer-los i un 14% hi dedica més de dues hores.
  • Un 89% de l’alumnat porta deures de manera habitual els caps de setmana.
  • La meitat de l’alumnat fa els deures sol i l’altra meitat necessita ajuda.
  • Un 56% de les famílies consideren adequada la proporció de deures segons l’edat i el nivell, mentre que un 38% la consideren excessiva.
  • Un 60% de les famílies creuen que els deures són necessaris.
En general, les famílies demanen proporcionalitat i racionalització dels deures; diuen que són necessaris però «sense abusar» i «en quantitat adequada»; rebutgen les activitats mecàniques i repetitives, i prefereixen els deures relacionats amb el foment de la investigació i la creativitat.
Pel que fa als docents, del qüestionari es desprén que:
  • Una tercera part dels participants diu que posa deures diàriament, amb una dedicació estimada de 30 minuts més o menys.
  • Un 83% diu que no posa deures els caps de setmana.
  • Un 80% diu que planteja activitats diferents de les tradicionals.
  • La meitat dels enquestats opina que els deures són una metodologia de treball imprescindible per completar i reforçar el treball de l’aula.
Com a activitats complementàries a l’enquesta, el dia 22 de novembre es va organitzar una xarrada formativa i un col·loqui sobre els deures. En la xarrada, a càrrec de les orientadores educatives del SPE V-16 d’Alberic Carmen Cruzà Boix i Inma Sala Martí, s’analitzava com gestionar els deures a casa. L’activitat va comptar amb l’assistència de 20 pares i mares interessats en el tema.
Després va tindre lloc, al menjador del centre, un col·loqui obert a tota la comunitat educativa, al qual assistiren 6 mestres, 17 pares i l’orientadora educativa del Severí. Primer es van exposar els resultats de les enquestes i posterioment es va obrir un torn de paraula. Els principals temes que es van tractar van ser:
  • La falta de coherència a l’hora de posar deures entre els diferents nivells. Una mare va afirmar que la seua filla de 5 anys portava una fitxa setmanal de deure per a casa i que, en canvi, els xiquets de primer no en porten.
  • La càrrega excessiva de deures en alguns casos.
  • La necessitat de diàleg sense enfrontaments entre famílies i professorat. Els participants van considerar que el col·loqui era molt positiu perquè suposava un apropament entre famílies i mestres.
  • La percepció de distanciament entre famílies i docents a nivell social, no únicament al Severí.
  • La preocupació, per part dels mestres, de seguir una línia coherent en relació als deures. Actualment s’està treballant este tema en el Claustre.
  • La necessitat de coordinació amb l’AMPA de l’IES Vicent Gandia per facilitar i garantir una continuïtat en este tema a través del Pla de Transició.
  • La necessitat de treballar junts, de comunicació, de diàleg entre famílies i mestres.
  • La confiança en el professorat.
  • La necessitat i la voluntat d’aconseguir una comunitat educativa cohesionada.
Amb aquest col·loqui s’ha posat de manifest els fruits de la primavera educativa i l’oportunitat que té la comunitat educativa del Severí de créixer per la millora de la convivència i d’adaptar-se a la nova realitat social i educativa.
AMPA CEIP SEVERÍ TORRES
Villanueva de Castellón, a 22 de novembre del 2016



_________________________________________________________________________________



VÍDEOS INTERESSANTS:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada